16 juni 2024

Sportclub

ons Indoor Seizoen   2023 – 2024 

in het zwembad Sportoase te Brasschaat,

Allen van harte Welkom

Bestuur

          Johan Maes 

@ johan@brasschaatsereddingsclub.be

t: 0474/694094

 Karel Mennes

@ karel@brasschaatsereddingsclub.be

t: 0477/450.706

Wim Goosens

@ wim@brasschaatsereddingsclub.be

 


 

Beste Leden, kandidaat leden, ouders en geïnteresseerden,

Ik kan er mij iets bij voorstellen, voor mij is de term Reddingsclub perfect duidelijk, de lading is gedekt, al ga ik er van uit dat dit niet bij iedereen het geval is, vandaar dat ik u graag even meeneem in ons verhaal en u toelicht wat een reddingsclub is, wat zij doet, waar ze voor staat en wat ze wil bereiken.

Uiteraard is zwemmen één van de belangrijkste onderdelen van het redden, doch we wensen met onze club geen zwemschool te starten, we gaan er dan ook van uit dat iemand die lid wil worden van de Brasschaatse reddingsclub voldoende zwemvaardig is om zonder angst vanop de kant in het water te springen en 25 meter te zwemmen, we kunnen je ook pas inschrijven als je de leeftijd van 6 jaar al bereikt hebt. Uiteraard zorgen wij ervoor dat je zwemslag technisch verbeterd, we zorgen ervoor dat je de schoolslag en de crawl correct onder te knie krijgt, vanaf dan begint het allemaal, nu gaan we je leren reddend zwemmen, niet alleen een levensreddende vaardigheid maar ook een sport met allerhande disciplines, we vertellen je er graag meer over bij ons in het zwembad, waar je steeds opgevangen wordt door gemotiveerde trainers die je heel graag wegwijs maken in de reddingssport. Ook als je niet zo competitief ingesteld bent en het wedstrijdgebeuren liever aan je voorbij laat gaan hebben we recreatief en humanitair een heel programma voor je klaar, zo kan je een opleiding volgen tot eerste hulpverlener aan de waterkant, bootredder, hoger redder, open water redder, enz….. je ziet de mogelijkheden zijn eindeloos te veel voor een korte introductie.

Aan dit alles is uiteraard ook een lidmaatschapsbijdrage verbonden, voor slechts 200€ mag je een jaar lang bij ons komen trainen en dit tot 2 keer per week. Het lidgeld is samengesteld uit een lidmaatschapsbijdrage van 75€ en een zwembadcontributie van 125€ beide opgeteld geeft 200€. De trainingen vinden plaats op dinsdag en vrijdag van 19.00u tot 20.00u. voor Zwemratjes, de Otters, de Dolfijnen en de Orca’s groepen en van 20.00u. tot21.00u. voor de recrea & competitie groep, m.b.t. onze competitiezwemmers worden er nog bijkomende trainingen georganiseerd.

Wat heb je allemaal nodig om te komen trainen:

Zwembroek of badpak (geen bikini), zwemvliezen (palmen), badmuts van de club, zwembrilletje en op vrijdag vragen we een lange broek en een T-shirt mee te nemen.

Lange broek en T-shirt dient wel proper gewassen te zijn en wordt soms gebruikt om mee te zwemmen daar dit een totaal ander gevoel geeft, zwemmen in kledij.

De badmuts is een verplichting die ons wordt opgelegd door de zwembaduitbater, we voorzien hier een badmuts met logo van de club dewelke je kan aankopen aan 8 €. Deze badmutsen zijn beschikbaar in verschillende kleuren dewelke worden gebruikt om aan te geven welk zwemniveau je hebt of in welke groep je onderverdeeld bent.

De Zwemratjes 

De leden zijn minstens 6 jaar en kunnen zonder vrees van de kant het zwembad inspringen om vervolgens 25 meter te zwemmen.

De Otters 

Instapleeftijd is 8 tot 10 jaar, de leden kunnen al een mooie schoolslag en hebben al een goede basis van de crawl geleerd in de groep van de zwemratjes, eveneens het zwemmen met vinnen hebben ze al eens ervaren.

De Dolfijnen

Vanaf 10 jaar kan men evolueren naar de Dolfijnen, het keerpunt van de schoolslag en het tuimelkeerpunt van de crawl is reeds gekend van bij de Otters, evenals een goede schoolslag en crawl beweging. Deze groep laat zich graag klaarstomen voor de competitie of kiest voor een humanitair programma.

De Orca’s

De conditie die werd opgebouwd bij de Dolfijnen wordt hier verder uitgebouwd, de nadruk wordt gelegd op zwem-technische en zwem-fysieke kwaliteiten eveneens komt hier een ruime introductie aan de reddings onderdelen.

De  Competitie

Deze groep neemt deel aan de lifesaving competities en wordt hierin ook intensief begeleid, we mogen er ook trots op zijn dat we de laatste jaren zowel op Provinciaal, Vlaams als zelfs op Nationaal niveau een prominent en dominant aanwezige club mogen worden genoemd als het op wedstrijden aankomt.

Klik op Disciplines om de verschillende onderdelen te bekijken

Redders, volwassenen en recreanten

Onze tweede groep bestaat uit leden die zich verder willen bekwamen in de redding technieken en reddingssport.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnspireerd om eens een kijkje te komen nemen in onze club en jullie te mogen begroeten tijdens een van onze trainingen, ik eindig graag met een quote van mijn mentor in de reddingssport “Een echte redder geeft nooit op”’ ,  tot op een training dus.

Johan Maes

Voorzitter BRC

 

Contactgegevens van de club

Karel  Mennes  (secretaris) : 0477/45.07.06 of brcsecretaris@yahoo.com

Johan Maes (voorzitter): 0474/69.40.94

 Trainingslocatie

Zwembad: Sportoase

Elshoutbaan 17

2930 Brasschaat

t: 03/289.28.95

w: www.sportoase.be


Trainers

 Karel Mennes

 Wim Goosens

Rangsini De Beuckelaer

Songsuda De Beuckelaer

Shani Maieu 

Elke Maes 

Johan Maes 

François Bockstaele 

 

 


Trainingsuren

Zwembad: Sportoase

Dinsdag van 19u00 tot 20u00 (4 banen) 

Dinsdag van 20u00 tot 21u00 (2 banen) 

Donderdag van 18.00 tot 19.00 (1 baan) 

Vrijdag van 19u00 tot 20u00 (4 banen doelgroepenbad)  

               Vrijdag van 20u00 tot 21u00 ( 4 banen doelgroepenbad)

 

Openwater: 

Enkel voor competitieleden, na bespreking met de trainer.


Trainingsoutfit

Clubbadmuts (met Clublogo “BRC” te verkrijgen aan de prijs van €8  verplicht door zwembad

Zwembril en zwemvinnen

Zwembroek / Badpak (Opgelet: losse zwemshorts zijn NIET toegelaten in het zwembad!)

Kledij om te zwemmen met kleren : Broek met lange pijpen en hemd met lange mouwen (NETJES) 


Winkel,

Badmutsen

8 euro stuk 

       Het materiaal kan besteld worden bij Karel.


 Links

http://ilsf.org/en/lifesaving-sport/regulations

Internationale reglementen

Link Redfed

Nationale reglementen

http://ilsf.org/en/about/history/lifesavers-song

Lifesaving hymn

https://www.sport.vlaanderen

Sportdatabank Sport Vlaanderen

www.iwrda.be

International water rescue dog academy

Link RedFed

Vlaamse Reddings centrale

www.antwerpsereddingsclub.be 

Antwerpse Reddingsclub ARC

http://users.skynet.be/HRC

Hoogstraatse Reddingsclub

http://www.demeerkoetbree.be

De Meerkoet Bree

http://www.strc.be

Sint-Truidense Reddingsclub vzw