26 januari 2022

Irb

Surf redding

 Surf Rescue is een concurrerend evenement waarbij slechts een stuur(man-vrouw), een bemanningslid en een slachtoffer deelnemen. Deze race simuleert de meest elementaire vorm van redding: het halen van een slachtoffer in problemen

De race gaat van start met een boot langs de kustlijn, de neus uitkijkend naar zee. Gezien vanaf het strand, wordt het slachtoffer geplaatst aan de rechterzijde van een boei gepositioneerd ongeveer 140 meter rechtstreeks uit de kust. Na het afvuren van de startsein wordt er door de bestuurder en bemanning overgegaan tot het ambachtelijke Slepen van de boot, naar een passende diepte. De bemanning houdt de boot stabiel, waardoor de stuur(man-vrouw) in de boot kan springen en de motor starten. Het moment dat de motor start, springt de bemanning in de boot, neemt het handvat van het touw en positioneert zichzelf om het slachtoffer op te halen. De boot zal nu in volle snelheid en in de richting van het slachtoffer varen. Afhankelijk van de voorwaarden van de golven, kan de bestuurder en de bemanning het breken van de golven bespreken.

Zodra het vaartuig zich binnen 10 meter van het slachtoffer bevind, zal de bestuurder de snelheid iets laten zakken, terwijl de bemanning uit de boot leunt ter voorbereiding van (zijn of haar linkerarm om te vormen tot een stevige haak) het slachtoffer uit het water te halen. Juiste positionering door de stuur (man-vrouw) is vereist om ervoor te zorgen dat het vaartuig net naast het slachtoffer komt, zodat de bemanning het slachtoffer aan de figuurlijke haak kan slaan en het slachtoffer in de boor trekken.

De stuur(man-vrouw) neemt een scherpe draait rond de boei en het hele team bereidt voor op een snelle terugkeer naar de kust. Door neer te duiken in de boot, om zo weinig mogelijk windweerstand te creëren.  Tijdens de terugkeer naar de wal, zal de bestuurder varen op topsnelheid. Bij het aankomen op het strand dient de bestuurder de motor te stoppen en een harde clash op het strand vermijden om de race te beëindigen.

De Surf-redding wordt uitgevoerd in zowel mannelijke als vrouwelijke categorieën en is de meeste en fel beconcurrerende gebeurtenis van de hele wedstrijd.