Melding Overheid !!!

Melding overheid

CORONA-UPDATE: Sportwereld schakelt vanaf woensdag naar code oranje

Beste federaties

De klankbordgroep is deze voormiddag bij elkaar gegeven en heeft de beslissing genomen om voor de sportsector te schakelen naar code oranje. Hieronder de persmededeling die zonet werd uitgestuurd door Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten  waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden voor iedereen boven 12 jaar tijdelijk verboden worden. De kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. Dat heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts beslist op vraag van en in overleg met de sportsector. “We roepen iedereen op om de veiligheidsmaatregelen langs het veld maximaal te respecteren, zodat de sportactiviteiten op het veld kunnen blijven doorgaan”, zegt Weyts. “Als de situatie verder verslechtert, dan zullen we ook de kantines moeten sluiten en het publiek moeten weren”.

Al sinds de uitbraak van het coronavirus is er op regelmatige basis overleg tussen de sportsector, Vlaams minister van Sport Ben Weyts en artsen. De situatie wordt voortdurend gemonitord. Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Bovendien blijken er in vergelijking met andere geledingen van de samenleving binnen de sportwereld meer kansen om het virus door te geven. De sportwereld toont zich verantwoordelijk en dringt zelf aan op verstrengde maatregelen.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft nu na overleg met de sportsector beslist dat sportief Vlaanderen vanaf woensdag schakelt naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Er kunnen bijvoorbeeld geen competitiematchen basket meer georganiseerd worden, maar een contactloze wedstrijd zoals enkelspel tennis kan nog wel. Verder blijven fitness en trainingen waarbij men anderhalve meter afstand hanteert mogelijk. Douches en kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. “Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht. Maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn”, zegt Weyts. “Voor de jongste sporters blijft er wel iets meer mogelijk: we willen ervoor zorgen dat zij kunnen blijven sporten”.

Kantines mogen openblijven, maar moeten dezelfde strikte regels volgen als de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en anderhalve meter afstand tussen tafels. Publiek blijft toegelaten, met de beperkingen die opgenomen zijn in het Ministerieel Besluit: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 toeschouwers outdoor, altijd met afstand en mondmaskers. Je kan alleen nog meer toeschouwers toelaten als je een speciale toelating krijgt na een goedkeuring op basis van het COVID Infrastructuur Risico Model (CIRM). “Voor kantines en publiek blijft de lat gelijk liggen met respectievelijk de horeca en bijvoorbeeld de cultuursector”, zegt Weyts. “In een stadion of kantine kan je regels handhaven. Sporters en hun publiek kunnen zich even goed gedragen als cafébezoekers of concertgangers. Maar we waarschuwen wel: als de situatie blijft verslechteren, dan komen er ook nog strengere maatregelen in beeld. Het is nu van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven”.

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. “Dat kan ook een motivatie zijn om de verstrengingen nu goed op te volgen”, zegt Weyts. “We kunnen opnieuw versoepelen, als we er eerst in slagen om de cijfers opnieuw terug te dringen”.

Verder duiding en de leidraad voor de nieuwe code oranje zal later vandaag nog worden nagestuurd.

Met vriendelijke groeten

Robin Ramakers

Vlaamse Sportfederatie vzw | Zuiderlaan 13 | 9000 Gent

 

 

   Gemeente Brasschaat | Gemeente Brasschaat

Schrijven van BRASSCHAAT

On Monday, October 12, 2020, 04:41:38 PM GMT+2,

Aan alle voorzitters en secretarissen van Brasschaatse sportverenigingen

Beste

De Eerstelijnszone Noorderkempen heeft gemerkt dat er de laatste week veel besmettingen binnen het verenigingsleven (zoals sportclubs en jeugdbeweging) vastgesteld worden, vaak doordat de maatregelen niet goed worden nageleefd (bvb. toch naar de activiteit komen terwijl men in afwachting is van een test).

Vanwege het Covid-19-team Eerstelijnszone Noorderkempen hebben wij als gemeente dan ook de dringende vraag gekregen om:

Alle verenigingen de folder in bijlage te bezorgen. De bedoeling is dat jullie deze folder ook verspreiden aan al jullie leden.

Graag ook nog eens extra benadrukken dat leden en begeleiding niet naar de activiteit mogen komen indien ze symptomen hebben (ook lichte) en wanneer ze in afwachting zijn van hun testresultaat.

Folder 

 

 Klik hier > quarantaine-test WAT NU !!